Basseterre, St. Kitts - Hassel Island, Saint Thomas, USVI

1. marec 2024, petek

Dopoldan se je dvignil veter in val, ki je prihajal z boka. Malo je lepo osolil. Ampak, saj bo enkrat že prišel tudi dež.

Sidrava se in dingi pustiva na dingi-doku v marini. Velik dingi imava, zelo velik. Tam okoli osem metrov meri v dolžino. Vsaj, če primerjam ceno priveza za S/Y Mala v Franciji in ceno priveza za T/T Mala v ZDA. Je pa tudi res, da dobi dingi s plačilom priveza, pravico bivanja v marini za 24 ur. Eno noč, torej.

Čeprav se ameriški uradniki hvalijo, da naredijo kar video konferenco in vstopajočim v državo ni potrebno osebno do njih, je tukaj še vedno tako, kot je povsod po svetu. Celo jutro se Vesna sicer trudi okoli elektronske aplikacije za vstop v državo in ko ji končno uspe, dobi aplikacijsko generiran odgovor, da se morava zglasiti osebno na CBP uradu. Ok, bova pa šla. Itak tam nič ne vedo, da so bili podatki vneseni v aplikacijo. Kakorkoli, prideš, pokažeš svoj obraz, pokažeš svoj potni list (z B1/B2 vizo!), poskenirajo ti šarenico in prste, pa si v deželi.

No, bi bil, če ne bi hkrati z nama priplul tudi ferry z BVI. Po logiki uradnikov ima pač 500 potnikov prednost pred 2 potnikoma (saj jih je vendar več). In tako sva 501. in 502. v čakalni vrsti. Čakat greva na kavo v kafič. No, hotela sva v kafič. Ker pa smo vendar v Združenih Državah, kafičev ni, le fastfuddžinjice in tam strežejo le pogreto filter kavo. Ali pa soft drinke v piksnah brez kozarca. Imajo pa hrano, ki jo s šeflo zajamejo iz ogrevanih posod in dajo v stiroporaste kao-krožnike s priloženim plastičnim priborom. Živela ekologija! Še dobro, da imava na barki waste water tank in bodo ribe lahko jedle stiropor.

Vesna razmišlja, če bi šla malo naokoli, pa si premisli. Jaz si nimam kaj premisliti, delo me čaka. In tako popoldan preživiva v podpalubju, ko zunaj fino žvižga okoli pripon. Za ponoči imamo napovedanih dobrih 30 vozlov vetra.