Apothikes - Skala Kallonis, Lesvos

17. avgust 2022, sreda

Ko prilezem na plano se dokaj blizu Male fantje sprehajajo po morju in nabirajo školjke. Pogled na to je tak, kot sva ga imela po atolih, kjer so se ribiči sprehajali po reefih. Nasploh je ta zaliv pomorsko gledano tak, kot laguna v atolu. Dno je ravno, globoko od nekaj metrov pa tja do deset ali dvajset na globljem delu. Čeri se dvigajo strmo, kot se dvigajo strmo koralne glave sredi lagun (ki so tudi tipično globoke nekaj deset metrov). Le barva vode je drugačna. Tukaj je nekje med barvo Ljubljanice v Zalogu in Donave v Beogradu.

Po brezvetrni noči se začne počasi dvigovati južni veter. Po napovedi se bo kmalu obrnil na severozahodnik. Pohiteti je treba za angleški način jadranja. Ko ga je za 4 Bf, izplujeva in plujeva z južnim vetrom proti severu do konca zaliva. Jutri planirava podobno, s severnim vetrom proti jugu. A, glej ga vraga, napoved je predvidela, da bo na cilju že severozahodnik, zato sva hitela. Pa ni. Vala od južnega vetra je preveč, da bi dingirala v lučico, zato morava na palubi počakati obrat vetra, ki se zgodi z dve urno zamudo. Nikakor ne bi bila rada pošpricana z vodo, ki je le malo bolj bistra, kot tista v Portorožu. Ne glede na vse, na obali vihra blue flag. Hmmm...

Sprehod po vasici pove, da premore ta-drag bankomat, rentič (The cheapest in town piše na tabli - itak je edini), dve trgovinici in eno souvenirdžinjico. In nebroj tavernic. Najprej zavijeva na frapejčka in opazujeva dečvo pri sosednji mizi z dvakrat večjo glavo od druge dečve za isto mizo. Al mora bit pametna! Na večerjo se nameniva v edino taverno z vsaj malo drugačno hrano, kot drugje po Grčiji. Pa ni uspeha. Za vsak slučaj preveriva, kaj nudijo, še preden se usedeva. Kar naju zanima je vse finišt. Zato se usedeva k sosedu, kjer imajo specializirane kelnerje, eden je za pijačo, eden za jedačo, eden za wifi, eden za on the house sladico in eden za kasiranje (pa ni Kitajec). Kar komplicirano.

Ob mraku in povratku na Malo je morje spet kot olje. Meltemija na srečo na tem koncu sveta še vedno ni.