Tašalera - Artratore, Lošinj

13. junij 2021, nedelja

Noč je bila mirna, morje kot olje. Malo sem začel dvomiti o ukrivljenosti prostora in časa in predvsem, da se svet vrti okoli Male. Svet je okoli Male miroval. Pa ne za dolgo. Ko se veter dvigne in tkanina vesolja naguba (s penicami po vrhovih), oddingiram na obalo po Rajka in Katjo. Potem v kokpitu nekaj malega pomezimo in popijemo jutranjo kavico. In poklepetamo. Pravzaprav počakamo, da veter precej ojača in ju v že kar razburkanem morju (pogled iz dingija) odpeljem nazaj.

Dvigneva sidro in z močno skrajšanimi jadri odjadrava. Ampak, veter začne jenjavati. Jader je vse več in kmalu so zunaj vse možne krpice. Očitno je dingiranje sprožilo vetrovno vreme. To je edina logična razlaga. Mislim, da bom moral telefonirati Moani in jo poprositi za pravi timing vetra.

Kakorkoli, nekako le uspeva prijadrati do Lošinja, kjer se neverjetnostnemu pogonu spremeni spin. Veter zamenja diesel. Sidrava se v (skoraj) popolni bonaci. V zalivu, nas je malo, sami čarteristi in midva. Sidrani smo dovolj na redko, da ne pričakujem nočnih bližnjih srečanj. Prijetna noč zna biti kljub napovedanemu močnejšemu vetru.

Večerjo je tokrat pripravila Vesna. Vratovina v smetanovi omaki z lisičkami ter bogato solato z bučnim oljem in balzamičnim kisom. Ej, ko bi kaj takega znali pripraviti v (vsaj boljših) oštarijah. Pa ne znajo. Vsaj na Jadranu ne. Vratovina bi bila s pomfrijem, solata z olivnim ali jedilnim oljem in jabolčnim kisom. Včerajšnji lignji, ki so bili sicer v redu za tukajšnje razmere, so bili brez čisto vseh začimb (sol tukaj ne šteje, te je itak vedno nekajkrat preveč), pečeni v ponvi na olju (ko bi bili na rešetki ali na maslu, pa bi bilo že čisto nekaj drugega). Verjetno je oštir še vedno računal, da smo vsi oboleli od covida in nič ne okušamo - kaj bi se potem trudil po nepotrebnem. Kot bi jedel papir. Jah...

Je pa postalo vroče in po večerji sva se lepo spravila v podpalubje, kjer je vsaj malo hladneje. Morje v tem zalivu ima 21,5 stopinj. Približno taka temperatura je potem v kabini podnevi in ponoči. Zaenkrat je to kar prijetno. Le za kopanje je še vedno prehladno, vsaj za naju.