Limenas, Thasos - Televtheron

1. avgust 2021, nedelja

Po dolgem času sem spal brez prižganega ventilatorja. Po obilni večerji. Hja, razlika, ali si na morju ali ob morju, je res ogromna. Po zajtrku pa na pot. Veter se je naštimal ravno pravšnji, 3 Bf rahle orce. Za naše pojme ne ravno hitro napredujeva, ampak napredujeva. Razdalja je majhna, manj kot 20 milj. Smer: proti celini. Dovolj imava te gužve. Najprej sva mislila zaviti kar za ovinek, pa je bilo tam na milji ali dveh že pet ali šest bark. Brez veze. Zapuščava otok, nekaj časa bi rada bila sama po zalivih.

Res nisva najbolj hitra, 7 vozlov vetra pri 50 stopinjah (TWA) ni dovolj niti za polnih 6 vozlov hitrosti barke. Ampak. Spotoma vseeno prehitiva eno kevlarico z izbrano posadko (najbrž je izbrana, če imajo pa taka jadra) enake velikosti, kot je Mala. Nekaj sicer skačejo gori-doli, medtem, ko midva leživa v kokpitu, pa nimajo šans. In imajo vseeno dovolj ponosa, da ne prižgejo motorja. Na koncu jih rešiva in zavijeva drugam, kot oni. Uvidevna sva, da blamaža le ne bi bila prehuda. Hja, hudič je tale AIS, hudič…

Sidrava se v velikem in dokaj zaprtem zalivu s peščenim dnom in na precejšnem delu s senčniki na plaži. Izbereva del, kjer jih ni. Razumljivo. Kar je še bolj pomembno, v celem zalivu na dveh ali treh miljah obale sploh ni sidrane niti ene barke. No, take, nad 7-8 metrov dolžine in ki bi na sidru ostala preko noči.

Nad nami je obzidje bizantinskega mesta iz desetega stoletja. Ko malo pobrskam po netu, izvem, da je bilo pred tem na istem mestu tudi antično mesto, Aismi po imenu. In da se je tukaj rodila prečudovita Kastianeira, žena trojanskega kralja Priama. Izbrana lokacija za sidranje! Kajti, če Homer tako meni, potem pa mora ta kraj biti res nekaj posebnega.

Vesna preverja okus morja. Pravi, da je slano. Oba potem preverjava okus braai mesa in del posadke tudi braai koruze. Meso ni preslano. Niti ni preslana koruza. Po večerji naredim naskok na razvaline, petkrat pritisnem na sprožilec fotiča in se vrnem. Začuda, sploh ni prevroče. Čisto spodoben tempo v breg držim. Z brega sem malo počasnejši, ipak sem že starec, ki ne sme pasti. V mojih letih se kosti ne zacelijo več preko noči. Sem pa šel predvsem zato, da malo sprehodim dingija. Od Porto Helija dalje je lenaril.