Bari - Vieste, Italija

25. november 2020, sreda

Ob šestih zjutraj izplujeva. Napovedan imava severozahodnik in potrebno bo orcanje. Ampak, danes se bo vsaj dalo v 3-4 bf, včeraj bi bilo to nemogoče. Na najino srečo pa je imel veter malo več zahodne komponente, kot sem pričakoval in sva lahko držala smer do Viesteja. Le morje je bilo zmešano od toka in dveh vetrov z nasprotnih smeri, ki pihata na južnem Jadranu. Večkrat sva padla v luknjo, enkrat je celo tako tresnilo, da sva bila prepričana, da sva zadela hlod. Pa je bil samo val. No, 20 milj pred Viestejem je veter ugasnil, morje se je umirilo in na delo se je podal Yanmarček. Po 12 urah plovbe pa sva spet privezana po preplutih 6 milj več, kot bi bilo potrebno. To pomeni, da sva se pretepala (v povprečju) proti okoli pol vozla toka. Saj ni veliko, ura-ali-toliko razlike, je pa psihološko silno moteče, ko je hitrost nižja od tiste, ki jo človek pričakuje.

V Vieste tokrat ne greva, ustavila sva se samo zato, da prespiva. Vieste dobro poznava in vsakič se nama je zdelo simpatično. In tudi danes bi šla naokoli. Če bi bile gostilne odprte.

In ko smo ravno pri gostilnah. Na vse zgodaj preberem mail, ki mi ga je poslal prijatelj. Piše, da bodo tudi na Hrvaškem uvedli lockdown. Panika! Kaj to pomeni za naju? Bodo tudi tukaj zaprli morje, tako, kot v Grčiji? In uvedli karanteno? Ko bi bilo to en dan prej, bi imela cel dan na voljo za poizvedovanje, danes sva pa na plovbi po odprtem morju in sva brez interneta. Za pomoč prosiva hči. Ona poizveduje in potem se esemesamo (SMS delujejo najdlje na morju). Na koncu naju potolaži, da pomeni lockdown le zaprtje oštarij. Če to drži (no, če bo držalo vsaj še nekaj časa), potem sva midva v redu. Če sem se sprijaznil, da ne morem v (dobre) italijanske birtije, bom pa tudi (slabe) dalmatinske z lahkoto pogrešal. Da nama le gibanja ne prepovejo...